BelOnaise: het eerste en echt Belgische spaghettigerecht

Het hoofdingrediënt voor de allerbeste spaghetti? Tomaten natuurlijk! En de beste tomaten, die zijn heerlijk van hier. Want vergis je niet: onze Belgische BelOrta tomaten moeten zeker niet onderdoen voor de ‘pomodori’ uit het zuiden. Met hun dieprode kleur en heerlijke smaak zijn ze ‘perfetto’. En net daarom verdienen onze tomaten hun eigen spaghettigerecht: de spaghetti BelOnaise. Vers bereid met enkel Belgische BelOrta tomaten.

Proef ‘m bij Mister Spaghetti

Spaghetti BelOnaise is 100% Belgisch. Omdat we enkel lokaal geteelde tomaten gebruiken, maar ook omdat het recept uit de keuken van Mister Spaghetti komt. Dat is een op-en-top Belgisch restaurantconcept, met alleen pastagerechten op de kaart. 

Een hongerke? Schuif aan tafel bij Mister Spaghetti in Antwerpen, Aalst, Brugge, Kortrijk, Oostende of Roeselare en bestel meteen de spaghetti BelOnaise (duimen en vingers aflikken is toegestaan). 

BelOnaise

Duik zelf in de potten

Ben je liever zelf de chef in de keuken? Dan geven we jou (of de kok des huizes) graag het volledige recept voor onze spaghetti BelOnaise. En nee, er is geen geheim ingrediënt. Beloofd. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram spaghetti
  • 16 cl Mister Spaghetti’s Smelly Oil (verkrijgbaar in elke vestiging of op mister-spaghetti.com)
  • 16 cl Mister Spaghetti’s Basil Oil (verkrijgbaar in elke vestiging of op mister-spaghetti.com)
  • 400 gram ui (gesnipperd)
  • 60 gram look (fijngehakt)
  • 400 gram spekblokjes
  • 440 gram BelOrta trostomaten (in stukjes)
  • 24 BelOrta kerstomaatjes (gehalveerd)
  • 80 gram verse basilicum (fijngehakt) en 4 basilicumbloemen
  • 400 gram room
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 40 gram pijnboompitten
  • Zwarte peper
  • Zout

 

 

Bereiding 

  • Doe de pijnboompitten in een klein pannetje en bak ze tot ze goudbruin zijn. Schud ze af en toe op, zodat de pitten egaal bruin kleuren. Let wel op: pijnboompitten worden snel zwart dus haal ze op tijd van het vuur.
  • Giet Mister Spaghetti’s Smelly Oil en Basil Oil in een pan, stoof de ui aan en voeg de look toe. Laat ook het spek kort meestoven. 
  • Voeg nu de BelOrta trostomaten en 2/3de van de BelOrta kerstomaatjes toe. Laat ze meestoven, maar zorg er wel voor dat ze beetgaar blijven. 
  • Kruid met verse basilicum, peper en zout. Roer alles goed door elkaar, doe er room bij en laat het geheel inkoken. 
  • Kook de pasta en giet af.
  • Roer het mengsel met de tomaten, het spek en de ui door de spaghetti.
  • Verdeel de spaghetti over vier borden en werk elk bord af met Parmezaanse kaas, de rest van de gehalveerde BelOrta kerstomaatjes en een basilicumbloem. Strooi er ook nog wat pijnboompitten over.

BelOrta tros- en snoeptomaten

Heerlijk van hier: dat zijn onze Belgische tomaten. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar, in wel 50 verschillende soorten. Voor onze spaghetti BelOnaise heb je twee soorten nodig.

  • Trostomaten: een bijzonder geliefde groente in de keuken want onze trostomaten zijn heerlijk in sauzen, soepen, slaatjes en (natuurlijk) pastagerechten.
  • Snoeptomaatjes: met hun zoete aroma’s en knapperige bite zijn snoeptomaatjes de favoriete snackgroente van velen onder ons. Ook heerlijk als zoete smaakmaker in sauzen.